top of page

BANDUNIFORM 

Het spreekt voor zich dat het banduniform alleen kan gedragen worden door gevorderde leerlingen die met toestemming van de pipe-major optreden, hetzij alleen, hetzij in groepsverband.
Deze optredens gebeuren uitsluitend op vrijwillige basis.

BANDUNIFORM 

Bij de Dun Deagh Pipe Band wordt er natuurlijk een Schots uniform gedragen tijdens de optredens.

Het volledige uniform  ziet u op onderstaande foto.

De samenstelling en de verschillende onderdelen van het uniform bespreken we hierna verder in detail.

 

 

 

FANION MET BANDLOGO

Bij de spelersuitrusting van de Dun Deagh Pipe Band hoort een wimpel, (Fanion) met het bandlogo, bevestigd aan de bassdrone. De hierop afgebeelde tekening betreft een West Highland White Terriër, ook “Westie” genaamd. Het is een van de oudste hondenrassen in Schotland, afkomstig uit het Blackmountgebied. Daaronder staat de bandspreuk:

Just for Fun !

 

 

 

 

 

KILT

De kilt is het traditioneel Schots kledingstuk voor mannen, gemaakt van een doorlopend stuk stof in zuivere wol. Het dragen van de kilt wordt nu ook toegestaan voor dames, mits ze in een pipeband spelen of bij het uitvoeren van Schotse dans. Voor een gemiddelde man is een stuk stof van ongeveer 8 meter (!) lengte nodig, dat volledig met de hand wordt genaaid. Deze grote hoeveelheid stof verdwijnt grotendeels in enkele tientallen (30-40) plooien aan de achterkant van de kilt. De beide uiteinden van de kilt worden met riemen en gespen op de heupen vastgemaakt, zodat de kilt perfect past (een kilt is trouwens volledig op maat gemaakt).

De tartan (patroon van de Schotse ruit) van de Dun DeaghPipe Band  kilt is de Dress Stewart, met een militaire 'pleading on the stripe'. Dit wil zeggen dat de plooien aan de achterkant van de kilt steeds op een bepaalde streep in de tartan worden geplooid, zodat de voor- en achterkant van de kilt een verschillend patroon vertonen.

 

De Stewart Dress tartan heeft dezelfde kleuren als de Royal Stewart, maar in de Dress variant zijn de grote vlakken wit/écru in plaats van rood. Deze tartan wordt vandaag nog steeds gedragen door de mannelijke leden van het Britse koningshuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLY PLAID

De Fly Plaid wordt gemaakt uit dezelfde stof als de kilt, en is een vierkant stuk tartan dat vierzijdig wordt uitgerafeld.  Hij wordt over de linker schouder gedragen en bevestigd op de Highland Jacket met een broche (brooch).

 

 

HIGHLAND JACKET

De vest is een rode Highland Jacket in laken stof met lange gespleten mouwen.

 

Bij warm weer wordt het rode Highland Jacket in laken stof vervangen door een zomerse uitvoering, zonder mouwen, in een marineblauwe kleur en bijeengehouden door een kleine ketting.

 

 

 

 

 

 

 

JACOBIETENHEMD

Onder de Highland Jacket dragen we een wit jacobietenhemd met witte vetersluiting.  Dit type hemd was populair ten tijde van de Schotse Jacobietenopstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BANDINSIGNE


Het zilveren band insigne wordt op de rechter mouw gedragen

 

 

 

 

 

 

 


 

BALMORAL MET CREST EN HACKLE

 

De Balmoral is het typische, authentieke ronde Schotse hoofddeksel. Het heeft een rode  pompon (toorie) bovenaan de pet. Hij wordt op een typische wijze gedragen, met de rechterkant geplooid tot op het oor. 

De crest is een metalen embleem dat op de strik van de Balmoral wordt bevestigd. De spelers van de band zijn vrij in de keuze van hun crest. De hackle (rood-witte pluim) wordt achter de crest gedragen.

          

 

BELT MET BUCKLE

De belt is een zwarte lederen buikriem van 5 1/2 cm breed, die wordt gesloten met een brede gesp, de buckle.

De belt en de buckle kunnen al dan niet versierd zijn.

 

SPORRAN

De sporran is een tasje in leder of bont, dat voor de kilt wordt gedragen. Dit fungeert enerzijds als opbergplaats (een kilt heeft immers geen zakken), en het voorkomt anderzijds ook het opwaaien van de kilt... 

enkele van de sporrans die door onze leden worden gedragen.

 

SGIANDUBH

(spreek uit 'Skin Doe') is een kleine dolk die men in de rechter kous steekt, onmiddellijk achter de flashes.

Het is een typisch Schots kledingaccessoire met een belangrijke symbolische waarde. Vermits het immers in de rechter kous wordt gestoken duidt dit er op dat men geen slechte bedoelingen heeft; men kan de dolk immers niet trekken op het ogenblik dat men iemand de (rechter) hand schudt.

PIPER SOCKS EN FLASHES

Witte Pipersocks met brede kousenboord zijn typisch voor pipebands.

Op deze kousen worden schuin vooraan stofrepen (flashes) uit dezelfde tartan als de kilt/fly plaid gedragen. Deze flashes steken deels onder, en deels uit de kousenboord. De oorsprong van deze flashes stamt uit de tijd dat de kilt nog dagelijks werd gedragen door de Schotse mannen. Aangezien deze lapjes stof aan eenzelfde ritme verouderden als de kilt, waren het de ideale (kleur-identieke) reparatiestukken voor het herstellen van gaten of scheuren in de kilt.

KILTPIN

De kiltpin is een sierspeld, die rechts onderaan op de bovenste flap van de kilt wordt gestoken, ter positionering van deze rechter voorflap.

 

 

 

GHILLIE BROGUES

De schoenen zijn de typische zwarte Ghillie Brogues, met lange zwarte veters die rond het been worden gewonden en aan de zijkant van de kuit vastgeknoopt.

KOUD WEER/ REGEN

Bij koud weer draagt men een witte/écru trui of een rolkraag onder de vest.

Bij regenweer wordt er een korte rode regenvest met kap gedragen

Kilt.jpg
Kledij_edited.jpg
Badge.JPG
Bandvest Highlan Jacket.JPG
Jacobite-hemd.JPG
Kiltpin.JPG
Sgian dhu- flashen - piper socks - Ghillie Brogues, 50pc.jpg
Fly Plaid 1.JPG
Fly Plaid 2.JPG
Sgian Dhub.JPG
Buckle met Belt.JPG
Fanion met bandlogo.JPG
Balmoral met Hackle.JPG
Hackle met Crest.jpg
Crest.JPG
sporrans  (1).JPG
sporrans  (3).JPG
sporrans (7).JPG
sporrans  (2).JPG
sporrans  (4).jpg
sporrans (8).JPG
sporrans  (5).JPG
sporrans  (6).JPG
bottom of page